вівторок, 29 березня 2011 р.

Цікаво про хліб

        1. У всі часи хліб високо цінився і шанувався людиною. Його ставили в один ряд з золотом і сонцем. У скорописі Стародавнього Єгипту сонце, золото та хліб позначались однаково – кружок з крапкою в середині.
        2. Так само, як і до хліба, народ з давніх часів ставився і до праці тих, хто його пік: тих, хто готував хліб низької якості, карали – стригли наголо, прив’язували до стовпа, шмагали, і навіть відправляли у вигнання; на честь великих майстрів будували монументи. До теперішнього часу у Римі зберігся надгробок – монумент висотою 13 метрів пекарю Марку Вергілію Єврісаку, засновнику багатьох пекарень, який жив дві тисячі років тому.
        3. Багато відомих діячів мистецтва та літератури у тій чи у іншій мірі мали відношення до створення хліба:
1) батько художника Рембрандта був мірошником;
2) батьки поета Фрідріха Шіллера були нащадками декількох поколінь булочників;
3) письменник Максим Горький працював у пекарні;
4) співачка Людмила Зикіна працювала на хлібозаводі.
        4. У Парижі, у хлібній коморі старого млина, з 1972 року діє Музей хліба. У ньому понад 1000 експонатів, які розповідають про розвиток хлібопекарства протягом століть. Тут є модель давньоєгипетського зерносховища, стародавні форми для випікання хліба, зразки паляниць із усіх країн світу.
        5. Найбільший млинець мав 10,03 м в діаметрі, 2,6 см в товщину та важив 1300 кг.
        6. У багатьох народів хліб вважався цілющим засобом від багатьох хвороб:
- якщо нюхати свіжовипечений хліб, то можна вилікувати нежить;
- черствий хліб допомагає при захворюваннях шлунку та кишечнику;
- якщо болить голова, не поспішайте рятуватися таблеткою, краще спробуйте рецепт з «бабусиної скриньки». Занурте житній хліб в оцет і прив’яжіть його рушником до голови, а до ніг прикладіть глину. Через хвилин тридцять біль як рукою зніме.
       7. Зерно, яке проростає, має неабияку силу. Набухнувши, воно ламає контейнери і рве мішки. Відома катастрофа, яка трапилася у Босфорській протоці: пароплав «Дніпро» було розірвано на дві частини горохом, який набух.
       8. У 1748 році під час розкопок давньоримських міст було знайдено 82 паляниці хліба, які засипав попіл з вулкана Везувій.
       9. Найбільший бутерброд у світі зробили у 2001 році німці. Для того, щоб намастити шматок хліба розміром 18 м2 знадобилося 18 кг масла! Найбільший сандвіч розміром 2,5 м2 і вагою в 2 т приготували пекарі із чеського міста Норвич. Найбільшу в’язку бубликів зробили росіяни – вона важила 440 кг і складалась із 55 бубликів по 8 кг кожна. Найбільша хлібина у світі – діло рук пекарів з ЮАР: важить вона 1,43 т.
       10. Хлібний міні-сонник:
У сні їсти житній хліб – ваша сім’я буде дружньою та хлібосольною; теплий – до хвороби, черствий – до нестатку. У сні бачити крихти хліба – вам забезпечено сімейне щастя, пліснявий – у вас є вороги, різати хліб – до подружньої зради, купувати – до великих витрат, продавати – до збитку.

Немає коментарів:

Дописати коментар