вівторок, 29 березня 2011 р.

Хлібна подорож

А ви знаєте, який хліб їдять у різних країнах?
Хліб- це просто вода та борошно? Якби це було так, то наші булочні виглядали б досить скромно. Існують сотні і тисячі рецептів хліба, різних за щільністю, смаком, формою і розмірами.
Як виникають різні сорти хліба? По-перше, це залежить від вибору інгредієнтів - борошно чи крупа? Рафіноване чи обдирне? Пшениця, жито чи кукурудза? Цільнозернова чи перемелена? На воді, на маслі або ж на молоці? І, нарешті, вправність ... Не просто так кращі багети, наприклад, готуються у Франції, незважаючи на експорт технологій!
Який хліб куштують у Північній і Південній Європі?
Французи, наприклад, просто шаленіють від пшеничного борошна. Воно обіймає перше місце у процесі випічки хліба у Франції, тоді як Північна Європа віддає перевагу борошну із жита.  
У Німеччині найбільшою популярністю користується пумпернікель - чорний хліб із жита й патоки з дуже щільною м'якушкою. 
 
У Швеції популярні цільнозернові хліба (з ячменю, жита, солоду), також дуже відомий шведський (або полярний) хліб, що випікається з житнього і пшеничного борошна без дріжджів. Виходять хлібні коржі, дуже тонкі, але надзвичайно м'які, трохи підсолоджені, ідеальні для приготування сандвічів.
 


Ближче до півдня Європи в хлібопекарнях все рідше зустрічається жито, воно поступається місцем оливковій олії. У багатьох середземноморських країнах саме вона використовується для випічки м'якого, запашного і соковитого хліба. Так, в Італії випікають хліб фокачча - тверді коржі з сіллю та оливковою олією, прикрашені травами, оливками, сиром. Фокачча є вдалим доповненням до будь-якого столу. На сході Середземномор'я особливою популярністю користується хліб пита. Круглі порожнисті коржі пасують до всіх страв.

У країнах Магрибу для виготовлення хліба використовується пшенична крупа. Іноді в неї додають оливкове масло, щоб спекти коржі. Наприклад, хліб матло (круглий подовий хліб), тамтун (кабильський хліб на дріжджах) і мсеммен (марроканскій плаский хліб). Рецепти в різних країнах відповідно різняться між собою. Також в Африці популярний хліб з місцевих різновидів злаків: маніоки, сорго, патата та інших.
В Азії теж люблять хліб ...
Незважаючи на турботу про фігуру, народи Азії щодня вживають хліб, навіть з рисом і макаронами. Цей хліб м'якший, ніж у Франції, і в Японії він використовується для приготування тостів та сандвічів.
В Індії та сусідніх країнах існує знаменитий НААН - плаский бездріжджовий хліб із пшеничного борошна. Найвідоміший його різновид - НААН із сиром, але його ще готують із додаванням трав і цибулі. Маленькі млинці чапаті також підходять до будь-яких страв.
Латинська Америка вірна своїм традиціям ...
Мешканці Центральної Америки в основному вживають тортилії, кукурудзяні коржі, які їдять уже протягом не однієї сотні років. Їх можна їсти як самостійну страву, як заміну хліба або загортати в них різні начинки, наприклад, тако. Також користується попитом хліб дульче. Це щось середнє між хлібом і булочкою. 
У Південній Америці перемішалися колоніальні звички та індіанські традиції: великі міста шаленіють від хліба європейського типу, а в селах надають перевагу більш грубому хлібові. Так, у Чилі традиційний хліб називається мілкао, готується він на основі картоплі. Болівійські ринки також рясніють хлібами всіх видів: марракетас, сарнітас, емпенадас, боллос і багато-багато інших ...
А що їсть Північна Америка?
У Канаді і в США популярні європейські пшеничні сорти хліба, також користуються попитом італійські та єврейські хліба. Але особливо жителі північних штатів у захваті від м'якого хліба на молоці або на маслі. 
В наші дні різні сорти хліба можна знайти всюди: «французькі» багети - у Китаї, фокаччу - в Аргентині, а чорний німецький хліб - у супермаркетах Росії, поряд з тортилією, живий хліб - в Україні.





Немає коментарів:

Дописати коментар