четвер, 3 лютого 2011 р.

Цікаво про хліб

  • У музеї швейцарського міста Цюриха зберігається коржик, спечений близько шести тисяч років тому. Його знайшли при розкопках будівель на палях на місці висохлого озера.
  • У давнину в останній день жнив у село приносили прикрашений стрічками сніп і зберігали його цілу зиму як запоруку майбутнього врожаю.
  • Найбільші млинці - метр у діаметрі - пекли на народному гулянні, влаштованому на Марсовому полі в Петербурзі за ведінням умператриці Катерини ІІ.
  • У давнину хліб оздоблювали насічками, рисунками. Найчастіше на хлібі зображали зерна, бойовий лук, стріли. Стріли і лук - захисники хлібного поля.
  • З одного зернятка пшениці можна одержати близько двадцяти міліграмів борошна. А для приготування одного батона треба змолоти приблизно десять тисяч зернят.
  • За давнім узбецьким звичаєм мати, проводжаючи сина в армію, розламує коржа надвоє - одну половину залишає собі, іншу дає синові: "Ти йдеш захищати свій дім, де на тебе чекають".
  • У різних сортів пшениці "вуса" - остюки - мають свій колір. Вони бувають білі, жовті, червоні, фіолетові, чорні.

Немає коментарів:

Дописати коментар