вівторок, 29 березня 2011 р.

Пшениця


Пшениця — дуже давня культурна рослина. її вирощують по над 10 тисяч років. Зернівки пшениці постійно знаходять під час розкопок перших поселень людини. У пірамідах єгипетських фа­раонів також знайдено пшеничні зерна, схожі на зерна сучасної пшениці.

У чому користь хліба?

       Хліб - один з основних продуктів харчування людини. Потреба в ньому становить від 300 до 500 г на добу, залежно від віку людини, характеру праці. Цінність хліба в тому, що він містить майже всі поживні речовини, необхідні людині. Важливим показником біологічної цінності хліба є вміст у ньому вітамінів. Хліб — основне джерело вітамінів групи В, РР, Е. З мінеральних речовин у ньому є фосфор, кальцій, залізо, магній та ін. Хліб відрізняється від багатьох інших продуктів харчування тим, що добре засвоюється організмом. Енергетична цінність хліба досить висока. Так, 100 г хліба забезпечує близько 35 % потреби організму  в енергії.
 

Етикет за столом

Правила хорошого тону:
  • хліб береться не виделкою, а руками;
  • хліб ножем краще не різати, а відламувати маленькими шматочками;
  • за бажанням маленькі шматочки хліба можна намащувати маслом, при цьому масло беремо помалу з масельнички на край власної тарілки;
  • що бутерброд було зручніше їсти, його розрізають в своїй тарілці, користуючись виделкою та ножем.

Хлібна подорож

А ви знаєте, який хліб їдять у різних країнах?
Хліб- це просто вода та борошно? Якби це було так, то наші булочні виглядали б досить скромно. Існують сотні і тисячі рецептів хліба, різних за щільністю, смаком, формою і розмірами.

Хліб у народних обрядах

Найбільше хліб використовували у різдвяному обряді. По-перше, символ Різдва - це дідух, житній або пшеничний сніп, який стояв на покуті до Водохреща. По-друге, це обрядова їжа - кутя, яку готували на всі святі вечори (6 січня - святвечір, 13 січня - щедрий вечір, 18 січня - голодна кутя). Кутю готували із товченої пшениці, додавали мед, мак, горіхи. Ще одна обрядова страва - пироги, які обов'язково пекли на щедрий вечір 13-ого січня.

Хліб "Зигзаг удачі"

ПРОДУКТИ:
Склянка — 240 мл
  • Вода — 1 склянка і 3 ст.л.,
  • манка — 1 склянка,
  • борошно вищого гатунку — 3 1\4 склянки,
  • сіль — 2 ч.л.,
  • цукор — 5 ст.л.,
  • живі дріжджі — 20 г,
  • олія — 5 ст.л.

Гарбузовий хліб "Руде сонечко"


Дуже смачний хліб. Смак нагадує Великодню паску. Солодкий, з горіхами і сухофруктами.  Варто спробувати!

Музей хліба

Музей хліба у Києві відкритий уже майже тридцять років. Серед експонатів тут – зразки випічки з різних регіонів України, знаряддя праці хліборобів, зернові культури й багато іншого, так чи інакше пов’язаного з хлібом.
Музей хліба зберігає пам’ять про традиції хліборобства на території України зі стародавніх часів і до сучасності. За словами співробітників, збирають вони не лише оригінальні паляниці, але й відомості про традиції випікання, й навіть рецепти. 
 


Що означає слово "хліб"

 Переглянувши словники, ми виявили, що:
хліб – це зерно, яке перемелюють на борошно;
хліб – це випечений виріб з борошна, продукт харчування;
хліб – це рослина в полі, хлібне поле;
хліб – це харчі, прожиток;
хліб – це заробіток, як засіб існування.

Звичаї та повір'я, пов'язані з хлібом.

Із сивої давнини хліб шанували, боялись його образити. Тому і народжувалися різні звичаї та повір’я, які ні в якому разі не можна було переступати:
1. Вважалося, що людина, яка з’їла їжу без хліба, здійснювала великий гріх і за це буде покарана богами.
2. Весною, коли починали орати землю, в першу борозну клали шматок тільки що спеченого хліба, щоб пригостити та задобрити матінку-землю.

Звичай "хлібувати"


          У сиву давнину гарним був звичай «хлібувати» обсипати зерном молодих, новонароджених, щоб зерно доброти і поваги до хліба зринало у їхніх думах. Жодне українське весілля не обходилося без запашного короваю, крім нього, випікали ще й шишки та калачі. Частування гостей короваєм – це поетичне дійство українського весілля. Пекти його запрошували жінок, в чиїх сім’ях панувала любов та злагода. Оздоблення короваю випеченими голубами уособлювало побажання продовження роду, щасливого подружнього життя та достатку.

Цікаво про хліб

        1. У всі часи хліб високо цінився і шанувався людиною. Його ставили в один ряд з золотом і сонцем. У скорописі Стародавнього Єгипту сонце, золото та хліб позначались однаково – кружок з крапкою в середині.
        2. Так само, як і до хліба, народ з давніх часів ставився і до праці тих, хто його пік: тих, хто готував хліб низької якості, карали – стригли наголо, прив’язували до стовпа, шмагали, і навіть відправляли у вигнання; на честь великих майстрів будували монументи. До теперішнього часу у Римі зберігся надгробок – монумент висотою 13 метрів пекарю Марку Вергілію Єврісаку, засновнику багатьох пекарень, який жив дві тисячі років тому.

пʼятницю, 11 березня 2011 р.

Цікавинки про хліб

  • Хліб винайшли помилково
Хліб винайшли помилково більше 7,5 тис. років тому. Перший буханець зробив древній єгиптянин, який випадково залишив суміш борошна і води у теплій печі на ніч. Коли він повернувся, він виявив м’яке тісто, набагато апетитніше, ніж тверді коржики, які він намагався готувати.
  • Походження сендвічів
Один з найпопулярніших різновидів канапок – «Сендвіч» був названий на честь графа Сендвіча – відомого картяра. Саме він придумав класти м’ясо між двома скибками хліба, щоб не забруднити руки за грою.
  • Відмова від хліба – найгірше покарання
З перших століть нашої ери в Індії існував закон, за яким злочинців карали тим, що на певний час забороняли їсти хліб. При цьому індійці були впевнені, що той, хто не їсть хліб, матиме погане здоров’я і нещасну долю. І говорили при цьому: "Все є їжа, але хліб є її велика мати".
  • Чому хліб пахне так смачно?
Виявляється, що запах хлібу – один із найбагатших і складніших за своїм складом. Виникає він при взаємодії більш, ніж шістдесяти ароматичних елементів. З одного зернятка виходить близько двадцяти міліграмів борошна, і це означає, що для випічки одного батону потрібно борошно від помелу приблизно 10 тисяч зерен.

За матеріалами 

Як виготовляється хліб у промисловості? Віртуальна екскурсія

Вам цікаво подивитись як виготовляється хліб у промислових масштабах?
Пропонуємо віртуальну екскурсію на сучасний автоматизований завод «Концерну Хлібпром» у місті Львові. 

Обжинки

Є у нашого народу прекрас­ний звичай, пов’язаний із жнивами. Це обжинки, своєрідний вінець жнивам. Завершуючи косови­цю, залишали на обочині поля жмут колосся, яке називали «бородою». Підв’язуючи пучечок чер­воною стрічкою, оздоблювали квітами, а вершок надламували, щоб колосся схилялося долі, як подяка щедрій ниві. В підніжжі клали окраєць хліба й дрібок солі, а поряд засівали вим’ятим з кількох колосочків зерном клаптик землі, при­казуючи:
- Сійся-родися, жито-пшениця, всяка пашниця, краща, ніж торік!
Після цього жінки йшли до снопів, ви­тягували колосочки і робили з них квітку-китицю, сніп-рай або ж плели колосяний хрест і несли в село. Ці атрибути ставили на покуті - місце, де мають перебувати душі покійників та добрі польові духи. Дівчата ж вибирали з-поміж себе найкращу дівчину — «княгиню», вона ставала в коло, клала на ліве плече серпа, брала у праву руку цурку і опус­кала голову. Найповажніший жнець обв’язував її перевеслом з житніми колосками, одягав на голо­ву вінок. Всі учасники обжинок повільно залишали лан, співаючи обжинкових пісень.

Історія хліба

Людина вирощує зернові культури для харчування вже приблизно 10 000 років. Раніше зерно мололи, змішували з водою і їли як кашу. Пізніше з каші на гарячих каменях або в попелі пекли хлібні коржики із зерна дуже грубого помолу та води. Подібний хліб і зараз готують в різних частинах світу, наприклад, мексиканську тортілью, індійський чапаті, шотландські вівсяні та північноамериканські коржики.
Згідно з археологічними знахідками хліб відомий понад 5000 років. Він був важливим продуктом харчування ранніх цивілізацій, зокрема в Єгипті, де вже у той час хліб у великих кількостях виготовлявся в пекарнях. У античні часи єгиптяни мали прізвисько хлібоїди.

Прислів'я та приказки про хліб

  • Чудний бублик: кругом об'їси, а всередині нема нічого.
  • Звабиш калачем, не відженеш і бичем.
  • З'ївши калач, берися знов до хліба.
  • Калач приїсться, а хліб ніколи.
  • Нагодують калачем та й у спину рогачем,
  • Плети йому калачі, а він тобі лапті.
  • Тринди-ринди — коржі з маком.